Tito - Vječni partizan

Izdavačka kuća „Verlag C.H.Beck oHG“ iz Minhena ovih dana je objavila knjigu pod naslovom „Tito. Der ewige Partisan“ (Tito. Vječni partizan) autorice Marie-Janine Calic. U ovoj knjizi Tito je predstavljen kao vječni partizan - tipični produkt doba krajnosti, koje je lično proživljavao, trpio i oblikovao. Kada je 1980. umro smatran je međunarodno priznatim državnikom. I danas ga neki takvim smatraju, dok ga mnogi smatraju brutalnim diktatorom. Ali šta je on zapravo bio? Marie-Janine Calic piše Titovu historijsku biografiju i priča priču o avanturističkom životu čovjeka u kojem se ogledaju uspon i pad Jugoslavije.

Tito je bio političar svog kalibra. Bio je vizionar i pragmatičar, strateg i izvršitelj, neko ko je stvorio karijeru bez presedana, izvanrednim talentima i pod vrlo posebnim historijskim okolnostima. Tokom Drugog svjetskog rata on i njegovi partizani sami su oslobodili Jugoslaviju od njemačke okupacije. Bila je to uloga koja je legitimirala njegovu dugu vladavinu. Bez Tita kao vječnog partizana, Jugoslavija vjerovatno ne bi više postojala nakon Drugog svjetskog rata. On je 35 godina bio nezaobilazni moderator manje ili više prosperitetnog suživota. Ali Titova je Jugoslavija svog tvorca jedva preživjela jednu deceniju i raspala se u krvavom nasilju kakvo Evropa nije vidjela od Drugog svjetskog rata. Sjena gorkog neuspjeha leži na Titovom životnom djelu.

Marie-Janine Calic je dobro poznata i naučnoj i široj javnosti u Bosni i Hercegovinu. Njena knjiga o historiju jugoistočne Evrope objavljena je u prijevodu na bosanski jezik (izdavač je Udruženje za modernu historiju). Očekujemo da i ova knjiga o Titu također dobije svoje bosanskohercegovačko izdanje.

Izvor: Verlag C.H.Beck

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.